Deleøkonomien har bredt sig med stor hastighed på den anden side af Atlanten, men også her i Danmark ser vi, at deleøkonomi bliver mere almindeligt. For outdoor folket er det oplagt at benytte sig af de mange muligheder, der findes for blandt andet grejdeling, og nu melder den danske hjemmeside YoooWe.com sig i feltet.

Hvad?

YoooWee.com – en global online surf-, ski- og snowboardplatform for udlejning og undervisning.

Hvor?

På nuværende tidspunkt har du mulighed for at leje udstyr af lokale i 14 lande. På sigt vil det også være muligt at booke undervisning.

Hvor meget?

Beløb fastsættes af udlejer.

NEW___YoooWe_Mads_2 ResizedYoooWe.com er en nystartet dansk hjemmeside med et globalt perspektiv, der fungerer som mødested for outdoor folk og portal for deling af grej. Hjemmesiden startede som en kandidatafhandling på Copenhagen Business School og har nu udviklet sig til et fuldtidsjob for de to stiftere: Mads Misiak Friis og Silas Moestrup Pedersen. Tanken bag YoooWe er, at det skal være let at få adgang til både udstyr og dygtige instruktører, uanset hvor i verden man befinder sig. Samtidig har man fokus på det social aspekt, og håbet er at skabe et globalt fællesskab af outdoor entusiaster, der kan hjælpe hinanden med grej og gode råd. Konceptet er simpelt: Har du grej, du ikke bruger, kan du udbyde det til udlejning på siden. Mangler du derimod grej, kan du komme i kontakt med en udlejer i dit område. Outdoor Training har sat Mads Misiak Friis og Silas Moestrup Pedersen i stævne til en snak om grejdeling, fællesskab og ambitioner.

Hvor kommer idéen til YoooWe fra?

Mads: —Idéen opstod af et stort personligt behov. Jeg var på ferie i Israel, hvor der var perfekte bølger i to timer, og der var kun én surfer ude. Det var simpelthen ikke til at finde et board noget sted. Et par uger efter løb jeg en tur og reflekterede over min oplevelse i Israel, og hvor stort et spild det var, at jeg selv havde en masse grej derhjemme, som sjældent blev brugt grundet manglede tid.

Silas: —Jeg har altid været meget betaget af, hvor stor en forskel sport og det fællesskab, som det bringer ind i folks liv, kan skabe. Da Mads fortalte mig om sin idé med YoooWe, blev jeg tændt med det samme.

Hvordan har det været at starte siden op fra bunden?

Mads: —Det er enormt spændende, men det kræver helt vildt meget arbejde.

Man skal være villig til at sidde langt ud på natten og tage personlig kontakt til folk.

Silas: —Jeg har prøvet det et par gange før, og der er virkelig nogle ting, man skal gøre op med sig selv, før man starter. Arbejdsugen er lang, og dethar selvfølgelig konsekvenser i forhold til, hvor meget man ser sin familie og venner. Men hvis man virkelig brænder for det, man laver, og hvis man ved, at det vil gøre en forskel, så er det for mig ikke et svært valg.

Hvordan er YoooWe blevet modtaget i outdoormiljøet?

Mads: —Det er gået over al forventning. Vi har fået så mange positive tilbagemeldinger. Ikke kun i forhold til udlejningsdelen, men også når detgælder den sociale dimension, som handler om at skabe et forum, hvor boarders og skiiers fra hele verden kan skabe venskaber og netværk.

Silas: —Det er tydeligt, at folk personligt har stået overfor mange af de sammen problemer som os. Flere har oplevet at stå på en strand uden gear, hvor bølgerne eller vindforholdene var helt perfekte. Eller at have lejet surf- ogskiudstyr eller undervisning til den næste uge og allerede føle, at pengepungen er tom, før ferien overhovedet er startet.

Er folk bekymret for at udleje deres gear?

Mads: —De fleste ser fordele ved YoooWe, da vores projekt kan være med til at gøre manges liv rigtig meget nemmere i fremtiden. Det bliver både billigere og mere enkelt at udleje ting, samtidig med at vi finder en mere bæredygtig måde at bruge de ressourcer, vi har.

Silas: —Nogle spørger naturligvis ind til forsikring, og vi er i gang med at udarbejde en forsikringsløsning, som vi snart introducerer. Men det handler om at etablere en delingskultur, hvor man respekterer og passer på hinandens ting – som var det ens eget.

Hvad er det bedste argument, som I kan give for, at man skal udleje/leje sit gear?

Mads: —Ved at udleje eller leje gear er du med til at skabe en platform, hvor udstyr i hele verden kan være til glæde for andre, og så tjener eller sparer du oven i købet penge på det. Du bliver en del af et større community, som ikke kun giver dig lettere adgang til grej og guides, men som samtidig handler om at skabe venskaber på tværs af kloden. Kan online mødesteder bidrage til bedre oplevelser ude i naturen?

Silas: —Ja. Det er helt fantastisk at se, hvordan mennesker i stigende grad bruger teknologien til at møde folk rundt omkring i verden for at lave og dele de ting, som de elsker. Vi håber, at vi med YoooWe kan være med til at gøre en forskel og give folk rundt omkring i verden lettere adgang til fantastiske oplevelser og venskaber.

OM SILAS MOESTRUP PEDERSEN

  • Studerer HA Projektledelse på Copenhagen Business School og er på vej til Californien for at læse Innovation og Iværksætteri.
  • Arbejder fuldtid på YoooWe.
  • Har desuden grundlagt CBS Mercury, der er et funktionelt træningscenter på Copenhagen Business School.
  • Har spillet fodbold på eliteplan og dyrker crossfit, når han ikke surfer eller dykker under varmere himmelstrøg

OM MADS MISIAK FRIIS

  • Har læst Ha. Psykologi og Cand.Merc. i Strategi, Organisation og Ledelse på Copenhagen Business School med et semester på Harvard University.
  • Arbejder nu fuldtid på YoooWe.
  • Dyrker selv traditionel surfing, kitesurfing, wakeboarding, snowboarding og longboarding

LÆS FLERE GODE RÅD TIL DELEØKONOMI HER

Artiklen er fra Outdoor Training #8. Bestil abonnement på Outdoor Training her.