Ryst TomTom Bandit kameraet og rediger. Læs testen her!

Det hollandske mærke TomTom er måske bedst kendt for sine GPS navigeringssystemer og i de senere år for deres løbeure, men nu har de også meldt sig på markedet for actionkameraer. Her ønsker de at tage kampen op med især Go Pro, Sony og Garmin samt en myriade andre brands, som alle ønsker at levere kameraer til folk med en aktiv livsstil, endsige folk, som gerne vil videodokumentere denne. Det skal dog være sikkert, at TomTom ikke ‘bare’ ønsker at være en iblandt mange, nej de ønsker at være teknisk og brugermæssigt helt i front på området for disse kameraer. Og det med udgangspunkt i, at redigering og deling af videoer skal være nemt og hurtigt, hvorfor Bandit kameraet derfor er det første af sin slags med indbygget medieserver. Vi har haft det til test, og her er vores oplevelser.

Designmæssigt er actionkameraet aflangt formet og har et meget aerodynamisk look. Det ligger godt i hånden og indstilles på en enkelt navigationsknap, som er placeret på toppen. Ved siden af betjeningsknappen er kameraets skærm, en sort/hvid LCD skærm, som viser, hvilket mode du er i samt batteriniveau og lagring. Kameraet er vandtæt, du skal dog tilkøbe en ekstra linse, hvis det skal bruges under en dybde på 50 meter.

Ryst og del direkte

Har du leget lidt med film og videoredigering før, så ved du også, at det største arbejde typisk ligger efter selve optagelsen. Det kan tage tid, og det kræver en indsats at redigere optagelserne, og det er netop, hvad TomTom på radikal vis har forsøgt at imødekomme. Med andre actionkameraer er man typisk nødt til først at downloade mange gigabytes optagelser, derefter skal man finde de gode optagelser, sætte det sammen til en historie og formatere det. Det er en proces, som TomTom på radikal vis har forsøgt at ændre ved at indbygge en medieserver i Bandit Actionkameraet, så du kan redigere optagelser uden at skulle downloade dem først. I stedet for at bruge timer på at lede optagelser igennem kan du nu redigere og dele dem et kort øjeblik efter, de er optaget. Helt konkret sker redigeringen via en app, som kameraet samarbejder med på en mobil, som indeholder en hurtig søgefunktion. Når du trykker “editing mode” og ryster din smartphone, så udvælges de bedste klip på baggrund af optagelsernes fart, højde, g-kraft og acceleration. Derefter kan du lave enkelte små ændringer eller for eksempel tilføje musik til din film. I sig selv er det intet mindre end en fremragende idé, som ligger godt i tråd med flere af TomToms andre produkter for tiden – eksempelvis deres løbeure, hvor software skal gøre det nemmere som bruger at benytte og aflæse info uden at have den store tekniske indsigt og kunnen. Det sagt, så skal man ifølge vores oplevelse have for øje, at det nye kamera fra TomTom er software i en version 1.0, endsige at selv om de gode intentioner ikke altid helt holder vand, så er dette en meget spændende ny start på et eventyr for TomTom inden for en svær produktkategori.

Tekniske specifikationer

Teknisk kommer det nye TomTom Bandit actionkamera med et vidvinkelobjektiv, en indbygget high-end 16 MP CCD-sensor og en kraftfuld processor. Kameraet har en vi deoopløsning på henholdsvis 1080p30 og 1080p60 som standard, men det arbejder også med 720p60 og 720p120. Ligesom det også kan optage 2.7k30, 4k15. Læg hertil, at Bandit Actionskameraet kan tage single photos op til 16MP 10/s. Derudover har kameraet en slowmotion funktion, hvor den optager på 1080p60, hvorefter den nedsætter optagelsen til 30fps, så du får en halv-hastighedsslowmotion. Du kan også vælge slowmotion mode ved 720p, som giver dig en ‘kvart-hastighedsfilm’ eller WVGA x6.

Batt-stick

En af actionskameraets fedeste hardware features er batt-stikket, som er et stort batteri på 1900 mAh (sammenlignet med 1160 mAh på GoPro Hero4 line). Med en USB 3.0 indbygget kan du stikke batteriet direkte i opladeren uden brug af diverse ledninger. På stikket finder du også en LED indikatorer, som viser batteriniveauet, ligesom stikket giver adgang til dit SD kort, så du kan overføre optagelserne til din computer.

Konklusion

Alt i alt er det nye TomTom Bandit et yderst spændende kamera, som varsler en ny æra for actionscams til folk flest. En ny type actionskamera, hvor nemme brugeroplevelser er i fokus, dog uden at gå på kompromis med kvalitet. Teknisk lægger Bandit kameraet sig op af tidens måske bedste actionkamera på markedet, nemlig det populære Go Pro Hero4 Silver. Her vinder Go Pro Hero4 Silver kameraet dog i en direkte sammenligning på billedkvalitet og specifikationer generelt. Bandit kameraet er en stor udfordring på brugerven ligheden, men mon ikke næste generation af kameraet har fået luet et par små børnesygedomme ud, så det bliver lettere at betjene og dermed vil tiltale flere. Dog bør dette ikke afholde folk, som ønsker et godt alternativ til Go Pro, fra allerede nu at købe et kamera, som kan noget nyt.

★★★★★☆

Tester: Bugge Holm Hansen

Vejl. pris: 3.199,-

Web: www.tomtom.dk

Artiklen er fra Outdoor Training #11. Bestil abonnement på Outdoor Training her.