Når man siger Garmin, tænker de fleste normalt mest på deres GPS-produkter. Garmin har nu lanceret et helt nyt actionkamera, VIRB, som er deres første serie af actionkameraer i fuld HD 1080p. Læs vores test af kameraet her.

GarminVirb2Noget af det første vi bed mærke i, da vi fik den nye VIRB i hånden, er, hvor solidt kameraet er. Det har ikke behov for at få en ekstra beskyttelse på som f.eks. GoPro har, hvis man skal bruge det til mere ekstreme optagelser. Til gengæld er det også ca. 3 gange så stort som et GoPro, men det er der en grund til. Kameraet har nemlig en lang række features, som gør det nemmere at filme med.

Særlige features
En af de mange features er den indbyggede 1,4 tommer Chroma farveskærm, som giver dig mulighed for at se det, du filmer. Det er helt nyt i forhold til GoPro’en, hvor du bliver nødt til at have en god fornemmelse for, hvor kameraet peger hen. Featuren gav også mulighed for, at vi kunne se filmklip igennem og vise en række andre menupunkter.

En anden god feature er den kæmpe optageknap på siden af kameraet, så du nemt kan betjene kameraet med handsker på eller under vandet. Kameraet tændes ved en knap på siden, og man kan efterfølgende vælge mellem at få vist billedet, en menu eller et digitalt vaterpas, så du kan se, om kameraet holdes lige. Den sidste feature er kun i Elite-modellen, hvilket ligeledes gælder for andre af de ting, som er beskrevet i denne test. F.eks. G-påvirkning i forhold til hvor den aktuelle acceleration er samt højdemåleren, som kan måle højde, stigning og fald ved hjælp af GPS’en. Det er især nyttigt, når man skal filme på bakker eller i bjerge. Derudover er VIRB Elite i ‘ski mode’ i stand til at kende forskel på, om du kører ned af bjerget eller er på vej op med skiliften. Der er en statusside i menuen, hvor man kan få hurtigt overblik over opløsningen og andre indstillinger i kameraet.

Desuden kan man downloade en app til sin smartphone (fås både i App Store og Google Play Store). Med app’en kan man styre foto- og videooptagelserne med smartphonen som fjernbetjening til kameraet, hvis du f.eks. har placeret kameraet et sted, hvor du ikke kan nå knappen. For at få forbindelse fra din smartphone til kameraet kræver det dog, at du kobler fra internetforbindelsen og i stedet logger på VIRB’ens wifi. Hvis du har et kompatibelt Garmin-ur (f.eks. Garmin Fenix 2), kan du også styre dette fra uret i stedet for fra din smartphone.

Kameraet er naturligvis vandtæt (IPX-7 standard), hvilket betyder, at det kan modstå vandtryk i en meters dybde i op til 30 minutter. Skal du ned på rigtige dyk, kan man tilkøbe et dykkerhus lavet specifikt til kameraet.

GarminVirbTil gengæld har en det række features, som man også bør forvente fra et mærke som Garmin, der sidder så tungt på GPS-markedet. Kameraet har naturligvis en indbygget højsensitiv GPS-modtager, så du kan bruge det til alt lige fra at måle din puls (kræver et pulsbælte eller -ur) eller tracke din hastighed. Og naturligvis holder den også styr på koordinaterne for, hvor du har filmet samt se et digitalt kompas. Den har også et accelerometer, som sikrer, at kameraet ved, om man filmer i lodret eller vandret position – og skifter automatisk til den rigtige position. Den kan ligeledes måle temperaturen, hvis der er tilkoblet en sensor.


Batteriet

Det genopladelige lithium-ion batteri kan levere næsten dobbelt så meget strøm som GoPro’en og leverer strøm nok til mere end tre timers videooptagelser i fuld HD. Hvis du optager, indtil batteriet går ud, sørger den for at gemme alt, du har optaget, så det ikke går tabt. Batteriet er aftagelig og kan udskiftes, hvilket giver dig mulighed for at have flere batterier med, hvis du forventer at skyde mere end 3 timers video. Batteriet tager dog ekstremt lang tid om at lade op, så man skal sikre sig at lade det op i god tid, før det skal bruges. Det tog os ca. 5-6 timer at lade op via USB på computeren, hvilket er lige i overkanten, hvis man sidder og venter på at komme af sted. Batteriet kan ikke oplades i minusgrader, eller hvis temperaturen bliver over 45 grader.

Vægten som største udfordring
Én af de største udfordringer med kameraet er dets vægt, størrelse og lidt klodsede udformning, som gør det lidt besværligt at montere. Der findes dog et stort udvalg af monteringsholdere, som kan fastgøre det til diverse håndtag, surf-og snowboards, hjelme m.m., men disse har vi ikke testet i denne test. Garmin VIRB vejer 177 gram, hvilket er 103 gram tungere end f.eks. GoPro Hero3+, som vejer 74 gram. Godt nok kræver GoPro’en også ekstra hylster under visse omstændigheder, hvilket man ikke skal bekymre sig om med VIRB.

Kvaliteten
Kvaliteten af videoen er god, især når der er nok lys. Kameraet har indbyggede funktioner som digital billedstabilisering og billedkorrektion, men halter lidt ved dårligere lysforhold, bl.a. da den ikke har BSI (Backside Illuminated Sensor), som er en slags sensor til at forbedre kvaliteten og skabe mere skarphed i mørke billeder. Du kan tage stillbilleder i høj opløsning (16mp) samtidig med, at du optager video, og der er en slowmotion effekt i HD-opløsning samt et super slowmotion. WideVü optikken har en fin vidvinkel, som sikrer, at du får det meste med.

Synkronisering
Data synkroniserer automatisk med din computer eller smartphone, hvis du sætter den op til det. Man kan også downloade et gratis redigeringsprogram fra Garmin, som er lavet specifikt til VIRB’en, hvor man udover at redigere billederne bl.a. kan tilføje de informationer, som er blevet målt under filmklippet (vist som illustrationer over billedet ud fra de data, som man har bedt kameraet om at måle, som f.eks. ruten, hastighed, højde, puls, G-påvirkningen m.m.) samt nemt uploade klippet til Youtube. Det fungerer fint til at redigere små videoer og er nemt og ret intuitivt at bruge, hvis du før har redigeret film. Desværre oplevede vi ret ofte, at koblingen mellem computeren og VIRB’en forsvandt, selvom vi ikke havde rørt ved USB-stikket, når vi skulle overføre filmklip.

Konklusion
Garmin VIRB Elite er fyldt med en masse super gode features. Kameraet er nemt at bruge, har en fin fjernbetjeningsapp, overførslen til computer er dejlig enkel og det er rigtig fint med en skærm på kameraet. De gode Garmin features som vaterpas m.m. er oplagte til outdoor folk. Den største anke, udover vægten, er den utroligt lange tid, batteriet tager om at lade op. Vi forudser, at det – sammen med vægten på kameraet – er noget, der bliver arbejdet med i den næste version af kameraet. Men helt klart et godt actionkamera, som rigtig mange vil blive glade for at investere i, så du kan forevige dine oplevelser i høj kvalitet på en nem måde.

Bedømmelse: ★★★★★★★★½☆

Detaljer
Vægt: 177 gram
Tilbehør: Garmin VIRB bliver leveret med kabler, manual, en holder til kameraet samt ekstra dele til holderen.
Vejl. pris: 2.399,- (VIRB), 3.199,- (VIRB Elite)
Info: 48 10 50 00
Web: www.garmin.com

Artiklen er fra LUKSUS #88. Køb magasinet her.