Der er intet værre end at være skadet. Man har lyst til at træne, men kroppen siger nej. Alt for mange gør deres skader værre ved at træne igen for hurtigt eller forkert. Her er nogle gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du er blevet skadet.

Hold fast i ritualerne
En skade kan holde dig væk fra noget af det, du elsker mest. Løb. Men en del af glæden ligger også i rutinen. Plejer du at stå tidligt op og løbe inden, der kommer liv i byen, så stå fortsat tidligt op. Gå eventuelt en tur på en af dine løberuter, og tag forbi et motionscenter for at styrketræne ryg, mave og andre core-muskler. Din ankel, dit lår eller hvad du nu har skadet, skal have tid til at komme sig. Men derfor kan du stadig holde fast i rutinen. Din løbetid plejer at være din egen tid – hold fast i at den fortsat er det. Det er bedre for både krop og sjæl.

Hav tålmodighed
Læs om den skade, du har fået, og tal eventuelt med en fysioterapeut eller en idrætslæge for at få en tidshorisont på helingen. Søg trøst i, at du kommer dig over skaden, og glæd dig til, at du igen skal ud på vejene sammen med de andre løbere. Du kommer helt sikkert til at kunne løbe igen, bare giv det tid.

Styrketræning
Når du træner til et marathon, tager det lang tid. Træningen fylder meget af fritiden og faktisk er der mange, der ikke har tid til at styrketræne som en del af træningen op til marathonet. Men i virkeligheden er styrketræning en fornuftig del af træningen – også for marathonløbere. Uanset hvilken skade du har fået, er der altid muskelgrupper, du kan træne alligevel. Som løber kan det give god mening at træne baller, mave og måske også benene i motionscyklen. Derudover er det en god måde at forbrænde noget af den energi, der normalt skulle bruges på løbet.

Hæng ud med løbevennerne
For mange er vennerne fra løbeklubben nogle, man kun ser gennem klubben. Derfor kan en skade af og til få én til at føle, at man også mister venner i en periode. Men det er der også råd for. Hvorfor ikke bruge noget af den tid, du normalt ville bruge på løb, på at hjælpe til i klubben. Måske er der et marathon, du desværre ikke kommer til at løbe ved – men der er helt sikkert brug for en hjælpende hånd et sted. Og du får stadig tid med løbevennerne.

Hvad du spiser
Som marathonløber knalder du hurtigt tusindvis af kalorier af på vejene. Så mængden af mad har du sikkert tilpasset til energiforbruget gennem længere tid. Selvom du vælger at gå i motionscenter og gå nogle ture, så kan det godt være svært at forbrænde helt så meget energi efter en skade. Tænk over dit energiindtag, så det ikke bliver alt for svært at komme tilbage på marathonruterne.

Lev i nuet
Undgå at lægge faste deadlines for, hvornår du løber igen. Selvom du måske har en idé om, hvor lang tid det tager for netop din type skade at hele, kan det variere. Det afhænger både af alder, fysik og hvor voldsom skaden er. Desuden tager det os alle forskellig tid at hele. Undgå at gå i gang med træningen, før din skade er helet fuldstændigt. Springer skaden op igen, inden den er helet, kan det tage meget længere tid for at få den til at hele en gang til. Det er naturligvis rigtig ærgerligt, hvis der kommer et marathon, du rigtig gerne vil med til. Men det er bedre at nå det næste år, hvis du ikke har tilstrækkeligt tid til at træne op til det.

Når du er frisk
Husk på, at du ikke skal forvente at vende tilbage på det niveau, hvor du var før, du blev skadet. Den sikre vej til endnu en skade går gennem overbelastning og særligt lige efter en skade er det vigtigt at starte forsigtigt op, så du ikke får en ny. Nyd i stedet, at du endnu engang kan lægge en træningsplan og komme ud og løbe. Og start så forsigtigt, men sikkert op igen.