Det er ikke alle og enhver, der har plads – eller råd – til at have en træningscykel stående hjemme, men ikke desto mindre imponerer Kettler Racer S-fit

Vi havde længe set frem til, at vi skulle teste Kettler S-fit cyklen, og da dagen endelig kom, og cyklen stod i træningssalen, blev vi ikke skuffede. Der er tale om virkelig lækker og stilfuld model. Den er umiddelbart let at gå til, og hurtigt har vi indstillet saddel og styr med mere til en komfortabel position. Uden stort besvær kan man komme i gang med træningen. Det er bare at træde i pedalerne, og du er i gang. Displayet er simpelt og overskueligt, og man kan let indstille modstanden op og ned. Første træning er i hus og alt i alt et godt indtryk.

Kan kobles til din smartphone, men…
Så begynder problemerne at dukke op. I sig selv er cyklen nemlig ikke meget andet end en lækker udgave af den kendte træningscykel, som findes i alle træningscentre med udstyr fra 80’erne. Men det er samtidig også her cyklen skiller sig ud. Cyklen kan kobles til din smartphone, tablet eller computer og via app’en Kettler S-fit eller programmet World Tours gøre stort set lige, hvad du vil. Din træning bliver automatisk logget på nettet, så man kan følge sin udvikling og bedst af alt sammenligne med sine venner. Ja tak, så er det endelig muligt for de mange med konkurrencegen at se, hvem der er hurtigst. Hvem har ikke drømt om at cykle op ad et af de legendariske Tour-bjerge, som de hver sommer gør i Tour de France studiet på TV2, uden at man behøver tage sydpå? Dette er lige hvad cykel- og spinningentusiaster har drømt om længe. Så forventningerne er helt i top.

Ingen af os er tekniske genier, lad os slå det fast med det samme, men jeg kan dog finde ud af at bruge iPhone, iPad og computer uden problemer. Jeg har dog umådelig svært ved at få koblet min iPhone 4s til cyklen og må ringe til den danske leverandør, før det virker. Selv de følgende gange, når jeg skal koble cykel med telefon, er der problemer, og det lykkedes sjældent i første forsøg. Jeg får fortalt, at det er et problem med Apple-produkter, men oplever tilsvarende problemer med Android. Det skal dog ikke fjerne glæden ved, at når man så er logget på, kan man gennem app’en få adgang til langt flere muligheder. Disse kan primært deles ind i 3 kategorier:

  • Man kan for det første brænde kalorier af. I menuen vælger man alt fra en Ritter Sport til en bakke pomfritter og er først færdig, når tilsvarende kalorier er brændt af. Det fungerer ok, men er ikke vildt spændende.
  • Sekundært er der et væld af intervalprogrammer, som alle fungerer fint. Dette er dog ikke noget, du ikke kan få på diverse andre forskellige træningscykler med forprogrammerede programmer.
  • Og sidst, men ikke mindst, er der muligheden for at køre alt fra en prolog fra Giro d’Italia til enkeltstarter fra Schweiz rundt. Og det er her, det bliver interessant. Når man starter programmet og kører afsted, skifter man gear på sin telefon og kan samtidig følge med i, hvor langt man er kommet enten på et kort eller på en etapeprofil.

Alt sammen meget godt. Men kortet, hvorpå man ser, hvor langt man er kommet, er det virkelig svært at zoome ind på. Faktisk kan man ikke zoome ret langt ind, så det er kun lige akkurat brugbart til overblik. Det samme gør sig gældende for profilbilledet. Hele etapen er pakket ind på ét skærmbillede, og det er svært at se de små ændringer, men det store overblik fungerer godt.

Det er helt klart en anden og positiv oplevelse at køre en forprogrammeret etape og se, man kører rundt på et kort eller se udviklingen på en profil. Det giver dog nogle skår i glæden, at der er nogen forsinkelser mellem, hvad der står på displayet på telefonen, og hvad modstanden er i cyklen. Personligt har jeg registreret forsinkelser på op mod 15-20 sekunder fra modstanden stiger på profilen, til man kan mærke den faktiske stigning i modstand. Derfor er det en lille smule svært at finde det rigtige gear. Ser man dog bort fra det, er det en rigtig god feature.

Over en bred kam fungerer app’en rigtig fint, der er dog ikke frit valg mellem, hvad man kan køre. Man kan kun vælge de etaper eller intervalprogrammer, som Kettler har lagt op. Dette er egentlig også fint til den første måned eller to. Så vil man gerne have noget nyt. Og så kan jeg ikke blive andet end en lille smule skuffet over, at mindst en af de helt store legendariske stigninger som Alpe d’Huez, Mont Ventoux eller Col d’Galibier ikke er en valgmulighed. Personligt vil jeg også gerne stille spørgsmål ved, hvor sammenligneligt det hele i virkeligheden er. Jeg cyklede op ad Edelweissspitze tre minutter hurtigere end min gode ven, der diskutabelt er en af Danmarks bedste triatleter (har deltaget i VM sidste sommer). Godt nok er jeg en helvedes karl, men jeg nægter at tro, at jeg er så meget hurtigere på 18 km stigning.

Lav din egen rute
Hvis man vil gå skridtet videre og tilslutte sin computer til cyklen, skulle der være lidt flere muligheder. Det skulle være muligt at lave sin egen rute, så du kan se, hvor hurtigt du i virkeligheden kan cykle på arbejde uden alle de røde lys. Programmet er dog meget langt fra brugervenligt, grafikken ligner noget fra midt 80’erne, og det er aldrig lykkedes mig at lave min egen rute eller at køre en anden. Virkelig en skuffende oplevelse, og så er der ikke sagt for meget.

Konklusion
Kettler S-fit virkelig en god idé og egentlig ret sjov til at begynde med. Man bliver dog hurtigt træt af mange småfejl, og der mangler fortsat en del udvikling, da alt for mange ting halter.

Ellers en udmærket kvalitetscykel, men ikke noget exceptionelt. App’en fungerer, men også kun lige, og ikke nok til at trække op i karakter. Det er der alt for mange småfejl til. En rigtig god idé der dog kræver lidt mere arbejde, før den fungerer optimalt.

OM TESTEN

Kettler Racer S-fit er blevet testet i The Rehabs træningssal med fysioterapeut og osteopat André Gautier som ankermand. Udover André har ca. 30 personer fungeret som testpiloter. Cyklen er således blevet testet af alt fra tunge genoptræningspatienter til semiprofessionelle topatleter.

FORDELE

+ Super god idé og koncept.

+ Gamification er helt i top.

+ Godt, at man kan logge træningsdata på sin profil.

+ God kvalitetscykel med mange fine indstillingsmuligheder (dog ikke noget exceptionelt).

+ God til den aktive motionist og træningsnørden.

ULEMPER

– Der var visse udfordringer ved brug af app’en.

– Det var svært at finde og logge på cyklen via bluetooth – både med iPhone og Android.

– Der var forsinkelse på cyklens modstand i forhold til belastningen.

– De fiktive modstandere kører ikke stabilt. Pludselig er de foran – og pludselig efter.

– Den kan være svær at indstille til motionisten.

– World Tours er virkelig ikke ret brugervenligt. Det lykkedes aldrig at finde ud af, hvordan man laver sin egen rute. Ligner noget fra 80’erne.

★★★☆☆☆

Kettler Racer S-fit

 

Artiklen er fra Outdoor Training #2. Bestil abonnement på Outdoor Training her.