En spørgeskemaundersøgelse afslører, at hovedparten af danskerne er i alt for dårlig form, når de tager på skiferie. Se de gode råd til at undgå skader.

64 procent af alle danske vintersportsentusiaster gjorde ingenting for at komme i form inden deres seneste skiferie. Og kun 32 procent vurderer selv, at de var i god eller meget god form, inden de begav sig ned af løjperne på feriens første dag. Det viser en spørgeskemaundersøgelse om danskernes rejsevaner i vinterferien gennemført af den den østrigske vintersportsregion SalzburgerLand i samarbejde med Analyse Danmark.

Skiløb er som udgangspunkt sundt for både sjæl og legeme, men det kræver en vis fysisk forberedelse.

Resultaterne er ikke overraskende, mener overlæge i ortopædkirurgi Johannes Yde. Han er ansat på Aleris-Hamlet Hospitaler, der hvert år behandler hundredvis af danskere, der er kommet galt af sted på skiferien – ofte uden at skaderne behøvede at være sket.

”Skiløb er som udgangspunkt sundt for både sjæl og legeme, men det kræver en vis fysisk forberedelse. Mange danskere har et urealistisk forhold til deres egen formåen og tager af sted uden nogen særlig grundform med forudsigelige skader til følge. I mange tilfælde kan de undgås ved at styrke muskulaturen i knæ- og hofteområdet og ved at træne sin koordination – gerne i et par måneder eller tre inden skiferien finder sted,” siger Johannes Yde.

Spørgeskemaundersøgelsen fra SalzburgerLand og Analyse Danmark afslører desuden, at specielt danske kvinder har grund til forbedring, når det kommer til de fysiske forberedelser inden skiferien. Således svarer 72 procent af kvinderne, at de intet gjorde for at komme i form inden deres seneste skiferie, mens tallet er 56 procent blandt danske mænd. For de 18-29-årige er den helt gal med 86 procent, der tager på ski helt uden forberedelse.

Tre tips til at minimere risikoen for skader på ski

1. Forbered dig hjemmefra

Styrketræning og koordinationstræning i månederne inden skiferien betaler sig. Der findes mange forskellige øvelser med det formål at styrke muskulaturen i specielt benene, hvilket virker skadesforebyggende. Er benmuskulaturen således nogenlunde veltrænet, opnår du øget stabilitet og udholdenhed, hvilket forebygger styrt. Samtidig er leddene mindre udsatte, når uheldet er ude. Øvelserne kan foregå både i et fitnesscenter og hjemme på stuegulvet.

2. Skiskole for store og små

Der er meget vundet ved at lade børn lære skisportens kunst på en skiskole. Her kan erfarne instruktører lære barnet at forbedre sin teknik og at blive mere sikker på skiene. Det resulterer ofte i en bedre oplevelsen på pisterne og en skadesfri rejse. Også voksne kan have stor fordel af at lade sig inspirere af undervisningen på skiskolen. Teknikken i skisporten har således ændret sig markant de seneste år, og kendskabet til nye begreber og metoder kan være guld værd.

3. Opvarmning er et must

Opvarmning er som regel et fast ritual før en fodboldkamp og bør også være det inden en tur ned af pisterne. Skiløb er en krævende sportsgren, og det kan være farligt at begive sig ud i de fysiske anstrengelser uden tilløb. Ved at varme op, mindskes skadesrisikoen markant, ligesom opvarmning kan få kroppen til at reagere hurtigere, så skiløbet bliver mere afslappet, og skader helt kan undgås.

Det svarer danske skiudøvere i spørgeskemaundersøgelsen

Hvad gjorde du for at komme i form inden din seneste skiferie (muligt at afgive flere svar)?

Generel konditionstræning 22 procent

Generel styrketræning 12 procent

Skiløb indendørs eller på rulleski 2 procent

Skispecifik træning i klub eller fitnesscenter 1 procent

Anden træning 12 procent

Ingenting 64 procent

 

Om undersøgelsen

Spørgeskemaundersøgelsen er udarbejdet af Analyse Danmark i samarbejde med SalzburgerLand. Den omfatter i alt 1.005 respondenter, som er tilfældigt stratificeret på blandt andet køn, alder og geografi, således at undersøgelsen afspejler befolkningssammensætningen på disse parametre. Spørgeskemaundersøgelsen omfatter dermed et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 18-74 år.

Om SalzburgerLand

SalzburgerLand er danskernes foretrukne vintersportsregion i Alperne. Det står klart via det officielle østrigske analyseorgan Statistik Austria, der har opgjort overnatningstal fra vintersæsonen 2013/2014. Regionen tæller blandt andet de populære rejsemål Wagrain-Kleinarl, Zell am See-Kaprun, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang, Gastein og Obertauern. SalzburgerLand råder over mere end 2.000 km pister i alle sværhedsgrader, hvoraf de cirka 80 procent råder over moderne snekanoner og således har optimal snesikkerhed.