Den funktionelle træning har fået sig et nyt legetøj, Bulgarian Bags. Vi var med, da konceptet fik premiere i København, og her kan du læse om det første møde med de U-formede lædersække. Du skal turde give slip og lade dig rive med af legen – men så får du til gengæld også træning, der udfordrer både styrke, koordination og mobilitet.

Da jeg søndag eftermiddag træder ind i lokalet i for at deltage i en Bulgarian Bag workshop, ved jeg egentlig ikke rigtig, hvad jeg skal forvente mig. Måske er det dét, der drager mig. Fuldstændig uudforsket land. Men fra det øjeblik, hvor jeg træder ind i lokalet, er legen i gang. Mændene er allerede i gang, og de kaster rundt med store brune lædersække, der er formet som halvmåner.

Da jeg selv får en af sækkene i hænderne, ved jeg derimod ikke helt, hvad jeg skal gøre med den. Den kommer i forskellige størrelser, fra 5 kg helt op til 23 kg.

“You can do everything with a bulgarian bag,”

Ivan Ivanov

lyder det fra Ivan Ivanov med en kraftig østeuropæisk russisk accent, som på en eller anden måde gør træningen ekstra autentisk.

Den bulgarske atlet
Ivan Ivanov er tidligere bulgarsk olympisk atlet og træner – og er skaberen af Bulgarian Bags-konceptet. Han er i dagens anledning kommet til byen for at vise os – det ‘stadigt uvidende’ folk – sine Bulgarian Bags. Ivan Ivanov fik ideen til sækkene under sin karriere som olympisk atlet, hvor han oplevede en stor mangel på træningsudstyr, der kunne forbedre kroppens funktionalitet og mobilitet. Han fandt ud af, at inddragelse af så mange af kroppens bevægelsesmønstre var gavnlig for hans præstationer og udviklede herfra sækkene. Ivan Ivanov har desuden erfaring fra brydning, og det var med inspiration fra den folkelige brydertradition i Bulgarien, hvor vinderne holder får, lam eller kalve på skuldrene som trofæ, når de har vundet en kamp, at Ivanov fandt på Bulgarian Bags, deres form og deres anvendelse.

Der er bestemt lagt mange overvejelser og ikke mindst kærlighed i Bulgarian Bags. “I consider every single one of them as my baby. I love them all equally,” fortæller Ivan Ivanov. Han brænder for sit værk, og det skinner igennem i produkterne. Det er blandt andet også derfor den tidligere patruljefører ved Frømandskorpset og Slædepatruljen Sirius, Claus Staun, faldt over dem og valgte at bringe dem til Danmark som én af de første. Claus er sammen med sin kollega Thomas Kent Jespersen også taget turen til Butchers Lab. Tildaglig arbejder de på Ollerup Højskole, hvor de har inkorporeret sækkene i deres daglige træning. Claus fandt sækkene på nettet ved en tilfældighed, mødte Ivan og nu vil han bare gerne sprede det gode budskab. “Jeg synes, det er pisse sjovt, og det er jeg sikker på, at I også vil synes,” fortæller han. Vi er godt 10 mand i lokalet, som aldrig før har haft sådan en sæk – eller lam om man vil – mellem hænderne. Vi ser alle noget tøvende ud.

Utallige muligheder
Men op på skuldrene skal sækken, og det foregår helst i en eksplosiv, dog kontrolleret bevægelse. Ivan viser an og får med et let og elegant sving den 26 kg vægt op på skuldrene. Det går så hurtigt, at jeg knap når at opdage, hvordan hanpræcis gjorde det. Så elegant, så hurtigt, så præcist. “Now it’s your turn,” siger han med et smil.

Jeg tør godt afsløre, at mit først sving med sækken er langt fra så elegant. Tværtimod lyder der et bump, da lædersækken rammer mine bare skuldre. Man skal bruge ben, arme, mave og skuldre til én og samme bevægelser. Der er tydeligvis noget koordinering, der skal være i orden. Men allerede anden gang jeg prøver, falder sækken dog knap så tungt.

Mange af øvelserne med Bulgarian Bags er eksplosive og dynamiske med sving, løft, rotation, men de kan også brugessom frivægt til statiske øvelser som for eksempel upright row foran brystet, squats eller skulderpres. Sækkene er nemlig udstyret med greb og snore, der gør det muligt at skifte mellem øvelserne hurtigt og få god variation på træningen med ét udstyr.

For Peter Willén, der har sin daglige gang Butcher’s Rehab, og som selv netop er blevet certificeret træner, er dette netop en af udstyrets helt store fordele.

“Med Bulgarian Bags behøver man ikke at skifte udstyr. Normalt ville jeg arbejde medkettlebells, så skifte til skiver, så vægtstang. Med Bulgarian Bags kan jeg hurtigt gå fra én øvelse til en anden uden at skulle hen og skifte udstyr hele tiden.”

Peter Willén

Med sækkene har man desuden mulighed for at bruge andet end blot kropsvægt til dynamiske øvelser. Bulgarian Bags kommer i 5 forskellige vægtstørrelser, og man har derfor stor mulighed for at udvide øvelserne, blive stærkere og udfordre sig selv ikke kun i forhold til koordinering og håndtering af sækkene, men også i forhold til modstanden du ønsker på svingene.

Det hele er en leg
Udgangspunktet for Bulgarian Bags konceptet er da også, at der ingen grænser er for legen med sækkene. Stropperne kan du vikle rundt om armene, så sækken kan hvile på ryggen, når du laver push-ups, eller når du går i squat. Alle øvelser er udarbejdet via leg, og selvom der selvfølgelig er korrekte og ukorrekte måder at håndtere sækkene på, så er der i virkeligheden hele tiden mulighed for at udvide repertoiret. Jeg forsøger mig lidt frem. Jeg holder fast om enderne og svinger sækken over hovedet i en tilfældig bevægelse. Ivan bemærker det straks og siger: “Aw, yes, wow, that’s another way of doing it. Do it again!” Jeg er ikke helt sikker på, hvad det er, jeg har gjort, men det er egentlig meget fedt at slippe kontrollen på den måde.

Faktisk viser dette sig for at være min helt store udfordring i mødet med Bulgarian Bags. At slippe kontrollen. Man skal bevæge sig både mod og med vægten fra sækken.

Josefine Grunnet

Og særligt svingene mærker jeg vigtigheden af hele tiden at have vægten i den modsatte retning af sækken. “I virkeligheden skal du bare give slip,” fortæller Claus mig. “Kast sækken rundt i en cirkel rundt om kroppen, giv slip og så vil din krop automatisk forsøge af afbalancere den ekstra vægt. Det er dér det bliver sjovt.” Selvfølgelig skal man stadig være kontrolleret, når man udfører øvelserne, men jeg kan samtidig også mærke, at efterhånden som jeg bliver mere kendt med sækken, og hvordan jeg skal holde på den, jo mere naturlige bliver mine bevægelser. Mine akavede og kluntede bevægelser er allerede mere flydende end for to timer siden, og selvom jeg ikke bærer trofæet på skuldrene så stolt som Ivan, har jeg nu fornemmelsen af, at “det her kan jeg godt lære”.

Gavnlig for alle
Hvem har så gavn af træning med Bulgarian Bags? Thomas er elitegymnast og bruger sækkene som supplement til denøvrige træning. “Jeg har enormt gavn af den mobilitet og styrke, som sækkene giver mig, og som gymnast har jeg brug for stor bevægelighed. Det giver sækkene mig.” Men i virkeligheden er denne form for træning gavnlig for alle. Det er også derfor Peter vil forsøge at indføre konceptet i sit center i Kødbyen. I samarbejde med Claus er det planen, at de i Butcher’s Rehab vil begynde at udbyde timerne. Peterer selv certificeret træner, men han har dog under timen holdt sig lidt i baggrunden og taget rollen som fotograf i stedet for deltager. “Jeg kan ikke mere,” siger han, “jeg har været i gang her til formiddag med Ivan. Og selvom jeg er i god form, så kan jeg ikke mere efter den omgang – jeg er helt kvæstet.”

Jeg kan også godt mærke det. Lige nu mest i mine hænder, der er ret så røde af at holde på sækkene. “Det går over, det skal man bare vænne sig til. Allerede anden gang man fårsækken i hænderne, føles det anderledes,” beroliger Thomas mig. Værre er smerten dog i mine skuldre. De har været på arbejde. Ligesom mine lår, min core, min overarme, mine underarme – det hele faktisk. Ingen tvivl om, at jeg kan mærke det i morgen. Det gør nu ikke så meget, vi havde det jo sjovt!

OM BULGARIAN BAGS

  • Bulgarian Bags er udviklet af den bulgarske olympiske atlet og træner Ivan Ivanov.
  • Inspirationen til sækkene kommer fra den folkelige bulgarske brydertradition, hvor vinderen holder enten et lam, får eller kalv omkring nakken, når han hyldes for sin sejr.
  • Sækkene kommer i fem forskellige vægtstørrelser fra 5 til 23 kg.
  • Sækkene har foruden to centrale håndtag i enderne, også sidehåndtag og stropper. Det giver dig mulighed for at bruge sækkene til en lang række øvelser.
  • Mange af øvelserne med Bulgarian Bags er eksplosive og dynamiske med sving, løft, rotation, men de kan også bruges som frivægt til statiske øvelser som for eksempel upright row foran brystet, squats eller skulderpres.
  • Du kan fra efteråret selv afprøve træning med Bulgarian Bags i Butchers Rehab i Kødbyen.
  • Læs mere på www.therehab.dk samt www.suples.com

Artiklen er fra Outdoor Training #4. Bestil abonnement på Outdoor Training her.